Ernestine Wilhelmiene Bogaardt

Ernestine Wilhelmiene is het eerste kind uit de relatie tussen Ernst Theodoor Bogaardt en de Javaanse Kassirah. Ze is geboren in Modjokerto op 2 oktober 1898. Na dochter Ernestine, kwam in 1900 zusje Louise Marie, in 1901, broertje Willem Ernst, in 1904 zusje Dolly Gerarda, in 1905 zusje Ida Helena, in 1908 broertje John Frits en in 1914 Charles Ernst, wiens KNIL extract de namen van beide ouders noemt. Ernestine trouwde te Modjokerto Carel Hendrik Hoff op 30 oktober 1916. Carel was toen 27. Ernestine was net 18. Op 5 augustus beviel ze van dochter Ernestine Helena. Op 24 november 1918 beviel ze van zoon Eugene. Volgens de adressenlijst van Nederlands Indie van 1919 woonde het gezin in Surabaya waar als beroep van manlief wordt vermeld empl. Societa Marmori. Van 1920 tot 22 woonde het gezin in Buitenzorg waar haar echtgenoot werkte als mach. Ond. bij de firma Dramaga. In dit jaar wordt dit huwelijk ontbonden. Carel neemt de kinderen met zich mee. Het jaar daarop wordt Ernestine vermeld als echtgenote van Johan Carel Doppert, Houtvester 1e klasse te Randoeblatoeng. Opvallend is de vermelde J.C.Doppert daaronder, die met zijn echtgenote J.Ch.A. van As in Bekassi woont. Als ik het goed lees, heeft hij hetzelfde beroep. Vanaf 1934 verdwijnt de andere J.C. uit Bekassi uit het adresboek. E.W. Bogaardt blijft tot aan de editie van 1941 beschreven als echtgenoot van J.C., Doppert, adjunct houtvester 1e klasse te Randoeblatoeng. Dit is de laatste editie. Het verhaal tussen Ernestine en J.C. Doppert heb ik in het vorige hoofdstuk verteld. In de brief van ‘Oom Charles’, is te lezen dat een flinke onenigheid in 1932 tot een breuk leidde tussen Ernestine en haar familie. Het contact werd voorgoed verbroken. Dochter Ernestine Helena Hoff was niet positief over haar moeder, verteld haar zoon Edward Nix. Haar moeder was verslaaft aan gokken, maakte schulden en haar leven was een puinhoop. Ze verscheen nog op de verloving van haar dochter in 1939. Ernestine Helena had in Indonesië nog wel contact met haar moeder. Deze vrouw weet dus wel wat ze zegt, en berust zich niet op bijvoorbeeld alleen verhalen van haar vader. Je weet niet wat zich in het leven van mensen heeft afgespeeld dat invloed kan hebben op latere keuzes in het leven. Ernestine´s keuzes pakten niet altijd goed uit. Ze overleed op 24 november 1944, slechts 46 jaar oud en ligt begraven op het Pandu kerkhof te Bandung, Vak V420. De foto boven toont Ernestine met haar jongere zuster Dolly Gerarda. De foto moet gemaakt zijn rond 1907/1908.

Ernst Theodoor Bogaardt

Volgens de “Naamlijst der Europeesche inwoners van Nederlands Indie en opgaven omtrent hun Burgerlijken Stand” is Ernest Theodoor Bogaardt geboren op het eiland  Saleyer op 19 oktober 1874. De enige Bogaardt daar woonachtig is volgens diezelfde almanak ene Henrij Charles. In een beschrijving van het geslacht Du Puy op Java komen we Willem David Herman du Puy tegen, geboren te Meester Cornelis op 26 juli 1881, employé Bataafsche Petroleum Maatschappij, overleden. Balikpapan (ZO.-Borneo) 30 mei 1915. Hij  trouwde Tandjong Poera 25 okt. 1906 Eugénie

Eléonore Bogaardt, geb. Semarang 3 april 1886, overl. ‘s-Gravenhage 7 mei 1971, dr. van Charles

Henry en Louise Henriette Tremio.

 

Dochter Ernestine Wilhelmiene geboren op 2 oktober 1898

1899 Woonachtig te Bojolali (vlakbij Soerakarta) Vermeld als E.Th. Bogaard.

Dochter Louise Marie geboren op 12 februari 1900 te Modjokerto

Zoon Willem Ernest Geboren op 19 december 1901 te Modjokerto

Dochter Dollij Gerarda geboren op 3 april 1904 te Modjokerto.

Dochter Ida Helena geboren op 24 mei 1905 te Modjokerto

Zoon John Frits geboren te Modjokerto in 1908

Zoon Charles Ernest geboren op 7 juni 1914 te Modjokerto

Ernest en gezin waren in 1920 woonachtig in Sidoardjo. Ernst was magazijnmeester bij de Staatse Spoorwegen. Tot zijn tegenzin werd er aangekondigd dat hij zou worden overgeplaatst naar Madura. Dit geheel tegen zijn zin.

Verhuisd naar Tjepoe (Rembang) om bij dochter Ernestine en schoonzoon Carel Doppert,aldaar adjunct houtvester, in te trekken met de drie jongste kinderen.

Verhuisd naar Trenggalek waar Carel Doppert een stuk land had gekocht met een huis erop.

Vanwege onenigheid tussen dochter Wilhelime en moeder Kassirah verhuisd het gezin in 1921 naar Modjokerto

Ernest is in 1930 met pensioen. Kan studie zoon Charles Ernst niet betalen.

Onder een foto van de families Bogaardt en Breuer ter ere van het huwelijk van jongste zoon Charles Ernest en zijn bruid. Tweed en derde van links Ernst en de Javaanse Kassirah.

Henry Charles Bogaardt

De regeringsalmanak van 1834 maakt melding van de geboorte van Henrij Charles Bogaardt op 21 augustus 1833 te Batavia. In de almanak van 1852 wordt hij voor het eerst vermeld als inwoner van Samarang. De Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie van 6 oktober 1860 bevat een advertentie met daarin de vermelding dat H.C. Bogaard en L.H. Tremio zijn getrouwd op 28 september van dat jaar. Ik speur de berichten verder na. Volgens de Javasche Courant van 29 september 1860 wordt bij koninklijk besluit van de 6e Julie 1860 het radicaal van ambtenaar der derde klasse voor de burgerlijke dienst in Nederlands Indie uitgereikt. Tussen een lijst met namen ontwaar ik H.C. Bogaardt en C.W. Bogaardt.

Op 5 oktober 1860 vertrekt het stel per schip van Semarang.

In de Javabode van 1 oktober 1862, wordt Henrij Charles tot kontroleur der derde klasse benoemd ter beschikking van de resident van Palembang

Op 22 oktober verschijnt het bericht dat de echtgenoote van H.C. Bogaardt op 1 oktober 1862 te Pankalangbaleij voorspoedig bevallen is van een zoon. Hij wordt Achille genoemd. Acgille overlijdt op 5 januari 1863.

 Een dochter volgt op 30 december 1863. Het kind ziet het levenslicht in Batoe Radja. Zij wordt Julie Henriette genoemd.

De Oostpost van 1 juni 1864 vermeld een benoeming te Palembang tot kontroleur tweede klasse. Op

Op 5 augustus 1866 bevalt echtgenote Louise te Sekaijoe van een dochter. Ze luistert naar de namen Louise Emilij.

Op 11 januari 1868 volgt een benoeming tot kontroleur der eerste klasse.

Java-bode van 25-11-1868 wordt het volgende gemeld

Civiel Departement.

Verleend: Een tweejarig verlof naar Nederland, wegens ziekte, aan den kontroleur der eerste klasse bij het binnenlandsch bestuur in de residentie Palembang H. C. Bogaardt, [..] Het vertrek van het gezin wordt vermeld in de Java bode van 30 december 1868. Nieuwjaar op zee dus.

Op 18 februari 1870 bevalt te Leiden Louise van een zoon. Hij krijgt de namen William Henry.

De pers laat weten dat op 18-01-1873 op non activiteit zijn gesteld de kontroleurs der eerste klasse te Palembang H.C Bogaardt en J.L.L. Dornseiff.

Dan kom ik een vendutie tegen in de Java bode van 19 februari 1873. Het geeft een beetje een beeld van hoe het gezin woonde:

Vendutie op VRIJDAG den 21 Februarij 1873, ten huize van den Wel Edelen Heer HL C. Bogaardt, Petodjo, door W. LOONEN & Co., van een zeer netten INBOEDEL, waaronder WIP-, LUIJER- en andere STOELEN , ronde en groote vierkante TAFELS, BANKEN, SCHUTSELS TOILET, WASCHTAFEL, KLEER- en DIBPENSKASTEN, PETROLEUM HANGLAMPEN, Amerikaansche KLOK, enz., enz. Benevens .- Eenige fraaije BLOEMEN in POTTEN.

De vendutie vind plaats omdat het gezin Bogaardt binnenkort vertrekt naar een andere plaats waar Henrij wellicht is aangesteld.

Op 1 maart 1873 verlaten volgens de Java Bode H.C. Bogaardt echtg. en 4 kinderen met het Nederlands Indisch stoomschip “de Koningin der Nederlanden” de haven van Batavia. Het schip vaart naar Cheribon, Taggal, Pekalongan, Semarang en Soerabaja.

Op 28 maart 1874 meldt de Locomotief:
 De controleur der In- en Uitgaande Rechten, de Hr. D, J. Soeterik, wordt naar Soerabaia overgeplaatst, terwijl zyn collega te Soerabaia, de Hr. Bogaardt hem te Samarang vervangt. Wij hopen dat Samara daarby niet verlieze.

Later dit jaar wordt H.C. overgeplaatst naar het eilandje Saleijer, nu Selayar, gelegen aan de zuidpunt van Sulawesi bij Makkasar. Op 19 oktober 1874 wordt daar zoon Ernest Theodoor geboren.

Het gezin Bogaardt keert weer terug naar Semarang.

In de De locomotief, het Samarangsch handels- en advertentie-blad, van 28-09-1885, is een advertentie geplaatst ter ere van zijn 25 jarige huwelijk:

 

De Locomotief van 9 oktober 1891 meldt dat Louise Henriette Tremio overleden is in de leeftijd van 48 jaar. De advertentie meldt:

In den nacht van 7 dezer, overleed na een langdurig lijden zacht en kalm, mijne geliefde echtgenoote, en onze dierbare moeder en behuwdmoeder, vrouwe L. H. BOGAARDT geboren Tremio, in den ouderdom van 48 jaren, diep betreurd door ons allen.
H.C BOGAARDT, L. H. CLARENBACH geb. BOGAARDT. F. CLARENBACH, L. E. CLARENBACH geb BOGAARDT. E. CLARENBACH, W. H. BOGAARDT, E. F. BOGAARDT. Semarang, 8 October 1891.

Franc Daniel Bogaardt

Franc Daniel is geboren op Chinsurah, in de Bengalen op 25 april 1803. Hij trouwt Diana Lavenia Basset te Serampoer, Bengalen, op 10 december 1827. Direct daarna begeven zij zich naar Batavia. Diana is dan zwanger. In de Javasche Courant van 25 november 1828 lees ik:  Heden beviel voorpsoedig van een zoon, de geliefde echtgenoot van F. D. BOGAARDT. Batavia, 22 november 1828. In de Almanak van 1829 wordt Frans Daniel genoemd als 1 van de 2e commiezen van de secretarie der Finacien en Domeinen te Batavia.Hij schopt het nog tot 1e commies. In de almanak van 1833 kom ik hem tegen bij de DIRECTIE VAN HET WEDUWEN- EN WEEZENFONDS VOOR CIVIELE AMBTENAREN. Aan dit fonds contribueren alle Civiele Ambtenaren, wier

maandelijksche tractement f 20 en meer bedraagt, als ook de Officieren der Koloniale Marine, en uit hetzelve worden aan hunne Weduwen en Weezen uitdeelingen gedaan volgens het

tarief daarvoor vastgesteld.

 

De rollen zijn als volgt:

  1. C. Goldman,
  2. C. Reijnst, directeuren.
  3. van der Vinne,
  4. Butin Bik, amanuensis.
  5. Stolte adjunct dito.
  6. D. Bogaardt, assistent.

 

In 1835 meldt de Almanak Frans Daniel als Secretaris onder de resident van Timur.

 

Frans Daniel overlijdt op 24 augustus 1835 te Timor Kupang. In de Javasche Courant van 17 oktober verschijnt de volgende rouwadvertentie:

 

Op den 24sten Augustus 1835, is te Timor-koepang, na eene ziekte van slechts eenige dagen overleden , mijn beminde zoon F. D. Bogaardt, secretaris bij den resident aldaar. Gevoelige harten zullen beseffen , de grootheid van dit voor mij weder zoo treffend verlies. Ratavia , C. H. REGEL , 13 October  weduwe Bogaardt.

 

Anthonij Theodoor Bogaardt

Anthonij is geboren op 11 november 1771 in Chinsura-Bengalen.

Beroepen:

lid van de weeskamer van Batavia.

2e Resident / lid weeskamer.

Hij is overleden op 26 juli 1829 in Batavia,ni, hij was toen 57 jaar oud.

Hij trouwde Catharina Hermina Regel

 

Voornaam opvarende Anthonij

Patroniem opvarende Theodoor

Achternaam opvarende Bogaardt

Herkomst opvarende Gouglij

Datum indiensttreding 1791-02-20

Functie bij indiensttreding Assistent

Uitleg over functie helper van de (opper)koopman

Uitgevaren met het schip Christoffel Columbus

Datum uit dienst 1791-12-02

Waar uit dienst Azie

Reden uit dienst Laatste vermelding

Uitleg over reden einde dienstverband Er wordt geen reden gegeven voor het einde van het dienstverband; vaak is de rekening niet afgesloten. Ook als de ‘reden’ onduidelijk is, wordt ‘laatste vermelding’ gebruikt.

Informatie terugreis bij ING

Schuldbrief Nee

Maandbrief Nee

Scannaam NL-HaNA_1.04.02_6813_0021.jpg

Scan http://hdl.handle.net/10648/3635a765-75b0-9812-0363-71b70f92b6b8

Bronverwijzing Nummer toegang: 1.04.02, inventarisnummer: 6813, folionummer: 8

 

Anthony Bogaardt

Anthonij Bogaardt is geboren op 25 december 1740. Vader is Anthony Bogaardt. Moeder is Cornelia van Duijfhuyzen. Anthony vertrok als hooploper op 30 december 1757 op het schip 'Osdorp' naar Hougly, Chinsura, Bengalen. Hij woonde toen in Den Haag. Hij maakte een flinke carrière van negotieboekhouder, koopman, dispencier assistent koopman naar opperkoopman naar Resident van Bengalen. Deze Anthony speelde een rol in de verhouding tot de concurrerende Engelse Oost-Indische Compagnie, wat hem deed belanden in Engelse krijgsgevangenschap. Op 20 juli 1787 werd hij benoemd tot opperkoopman en Resident van Bengalen. Sociaal wist hij zich goed te bewegen en kwam zo in aanraking met de gevestigde familie Immens. Hij trouwde met Johanna Immens. Johanna was de dochter van Jhr. Andreas Franciscus Immens, onderkoopman en fiscaal voorde VOC van de factorij van Hougly, Chinsurah, Bangelane en Henrietta Cornelia Maria de Maregnault. Haar vader was de fiscaal voor de VOC van Ceylon, later opperkoopman te Batavia om later deel uit te maken van de Heeren XVII voor de Kamer van Delft.
In Chinsurah werd Anthony III ingewijd in de Vrijmetselaarsloge Solomon, waar hij de graad van gezel verwierf op 31-10-1770. Later was hij medeoprichter van de Loge Standvastigheid in Hougly in het jaar 1772.
Anthony III was goed bevriend met Cornelis van Citters met wie hij en een andere vriend, de VOC directeur Johannes Ross, het breed lieten hangen, omdat welvaart nu eenmaal gevierd moet worden. Diners met 50 gasten aan prachtig gedekte tafels terwijl de muziek speelde en voorstellingen werden gegeven. Dan werd er tot in de ochtend vrolijk gedanst.
Op 19-9-1788 stierf Anthony III, maar niet nadat hij zijn slaaf Condon en slavin Diana had bevrijd en een legaat had achtergelaten ten gunste van dienstbode en christenvrouw Pasquale vanwege haar jarenlange diensten en verzorging tijdens zijn ziekte. De twee huizen werden verkocht op 7 mei 1789. Een huis bevond zich op ongeveer 3 kilometer van Chinsura. Het had twee hallen met een benedenkamer en een grote bovenkamer, omgeven door vele belendende huizen in een grote tuin waar ook nog een tuinhuis was gebouwd. Het tweede huis was meer op dagelijks gebruik gericht met 4 slaapkamers, twee hallen, twee closet boudoirs en nog bediendehuizen. Op 11 november 1771 werd te Hougly Chinsurah zoon Anthony Theodoor geboren.
De weduwe Johanna Elisabeth Immens met de 4 in Chinsura geboren kinderen bleven welverzorgd achter. Van de vier bleven echter alleen Anthony Theodoor(1771-1829) en Johanna Adriana(1772-1854) in leven. Zij trouwde na het overlijden van haar Anthony met Teunis van den Broek te Chinsurah. Deze overleed in 1796, waarna zij in het huwelijk trad met Dr. Johan Frederik Geisler, medisch arts in Chinsura en president van de Parel Visserij Compagnie. Zij scheidde van deze man in 1802 en vestigde zich in Setampur te Bengalen.
Dochter Johanna Adriana huwde de Brigadier Jacob van Renen uit Kaapstad. Anthony Theodoor maakte de Engelse bezetting van Bengalen mee, werd 2e Resident onder de Resident D.A. Overbeek.(Staatsalmanak 1822). Hij trouwde in 1798 met Catherina Hermine Regel.
Het tractaat van 17 maart 1824 markeerde het einde van de Nederlandse aanwezigheid op het Indiase subcontinent. Meer dan 100 factorijen werden in de loop van 1825 overgedragen aan de Engelsen en de grote uittocht van Nederlanders naar de andere koloniën zoals Suriname en Batavia was begonnen. De achterlating van familie van gemengd bloed moet problematisch geweest zijn getuige de vele nazaten van Burghers in India en Ceylon. Tegelijkertijd werd ook het tractaat van Batavia gesloten met de overdracht van de door de Nederlanders (Gouverneur Generaal Raffles) gestichte stad Singapore. Voordeel was dat nu Engels-Nederlandse conflicten over Sumatra waren beslecht. Sumatra was en blijft Nederlands en Atjeh blijft een soeverein Sultanaat totdat dit onhoudbaar bleek. Anthony Theodoor trouwde in 1798 de op 19 oktober 1775 in Madras geboren Catharina Hermina Regel, dochter van Frans Regel, oud politieman in Katwijk en boekhouder en expediteur van de VOC factorij te Houghly, Chinsura werd in Batavia tweede kommies op de Algemeene Secretarie onder Johannes Hendrik de Waal. Hermina Bliek was haar moeder. Anthony Theodoor vond werk als 2e kommies bij de Algemeen Secretarie in Batavia en werd later President van de Wees en Boedelkamer van Batavia. Hij overleed te Batavia in 1829. Anthony Theodoor was net als vele anderen liever in India gebleven, maar had geen keus omdat in 1795 de gevluchte stadhouder Willem V in Kew Gardens, het huis waar hij verbleef in zijn indolentie een verklaring had opgesteld. Deze Verklaring van Kew behelsde de aanwijzing voor de bestuurders van Nederland en de overzeese gebieden om de gebieden in de Oost, dus India, Ceylon, Malacca en Nederlands Indië maar aan de Engelsen over te dragen. Gelukkig was deze stadhouder totaal niet bevoegd om dit te doen, omdat hij onder de Generale Staten van de Nederlanden ressorteerde, maar toch. De Engelsen konden niet direct hun voordeel hiermee doen, maar dat deden ze uiteindelijk toch en wel met het Verdrag van Wenen. Het Verdrag van Wenen werd opgesteld om Europa na de desastreuze periode van het Napoleontische Imperium opnieuw in te delen. Deze indeling maakte voornamelijk gebruik van verdeling langs de lijnen van het erfgoed van oude koninkrijken en andere adellijke lijnen. Vooral omdat de Nederlanden aarzelden om de Republiek weer op te tuigen en het volk in hun barre armoede weer om een Oranje riep, was dat voor Engeland genoeg om de zoon van de indolente stadhouder te bombarderen tot soeverein Vorst van de Nederlanden (Oostenrijk ging zelfs akkoord met toewijzing van de Habsburgse Nederlanden aan Willem I). Dit betekent uiteraard der zaak dat alle zakelijke goederen en landrechten aan diezelfde Souverein zullen toevallen. Hiermee werdt via een omweg de Verklaring van Kew rechtsgeldig verklaard. Vanaf 1814 ging er een stroom van diplomaten naar Londen om de schade te beperken. Een tijdelijk teruggave van de Indiase bezittingen was het gevolg tot 1824. Uiteindelijk werd bereikt dat via het Sumatra Tractaat een uitruil plaats vond van de Engelse rechten op Sumatra en Atjeh tegenover het opgeven van de exclusieve materiële rechten en handelsrechten op India Ceylon en Malakka met Singapore. Daar de Kaapkolonie al in Engelse handen was werd dit niet betrokken bij de onderhandelingen. Duizenden Nederlanders verloren hun positie en hun dromen. Zij verhuisden vaak naar Java en Sumatra omdat vertrek naar Nederland, dat na de Franse bezetting in diepe armoede en ellende was gedompeld, natuurlijk niet echt een optie was. Zo gingen ook de Bogaardts vrijwel allemaal naar Batavia en sommigen bleven in de nu Engelse gebieden, zoals op Malakka en Sri Lanka.


1817 2e resident van Chinsurah van 1817 tot 1823
1821 -1824 Vermelding 2e residentschap onder de resident D.A. Overbeek.
1825
Vermeldt als intekenaar voor 25 gulden voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Nederland in februari.
1826 Vermeldt op adressenlijst Batavia
1827 Lid van de Wees en Boedelkamer van Batavia.
1827 Vermeldt op adressenlijst Batavia
1829 Vermeldt als lid van de weeskamer te Batavia
1829 Vermeldt onder de hoofdkommisie van landbouw
1829 Overledene: Anthonij Theodoor Bogaardt ()
Plaats: Batavia
Datum: 26-07-1829
Opmerking(en): Gehuwd met Catharina Hermina Regel
Bijregister:
RA jaar/bladzij: 1830/195


1859 Overledene: Catharina Hermina Regel (Vrouw)
Plaats: Batavia
Datum: 02-12-1859
Opmerking(en):
Bijregister:
RA jaar/bladzij: 1861/64

Vragen en reacties op deze pagina kunnen hieronder geplaatst worden: